Urmatorul eveniment:
EUROPAN – Industria de panificatie la raft - RIN Grand Hotel, Bucuresti - 11 Iunie, 2019
CARNEXPO 2019 - See the future - Romexpo, Bucuresti - 30 Octombrie 2019 - 03 Noiembrie 2019

SIIC 2019: Concluziile

Invitații la Seminarul Integrat INDUSTRIA CARNII.RO s-au declarat, într-un final, optimiști în ceea ce
privește viitorul sectorului.

Virgil Ciaușoiu, Avicarvil:
“În sectorul cărnii de pasăre consider că suntem pe un drum bun și vom reuși în continuare să creștem și
să contribuim la exporturile României. Marea noastră provocare este să ne adaptăm la semi-preparatele
care țin strict de carnea de pasăre. Adică produsele ready to eat să le introducem și să le promovăm,
pentru că asta îi lipsește industriei, chiar dacă unii producători au atașat și astfel de fabrici, în direcția asta
trebuie să o luăm ca să adăugăm plus valoare și chiar să reușim să exportăm”

Radu Timiș Jr, Cris-Tim:
Viitorul va fi tot pe calitate, pe inovație, pe un raport calitate preț cât mai bun. Același viitor bun îl văd și
în industria de ready meal, o industrie care crește în continuare în România, care probabil va crește și mai
accelerat în următorii ani. Proteia oricum omul trebuie să consume. Cât și din ce sursă asta vom vedea.
Văd un viitor în care tot mai multe firme se vor consolida, piața se va consolida, nu va mai fi aceeași
nebunie și extaz a dezvoltării marilor rețele, pentru că și ele vor ajunge la o saturație. După care va urma
raționalizarea la nivel de produs, la nivel de producător. Piața trebuie să se consolideze tocmai pentru a
asigura o mai bună calitate și un preț competitiv.

Constantin Anastasescu, CIA Aboliv:
Eu sunt puțin mai moderat-optimist decât domnul Radu Timiș. Îmi păstrez în continuare reserve vizavi de
evoluția favorabilă în următorii 2-3 ani a pieței preparatelor din carne, în ceea ce privește exportul și în
ceea ce privește evoluția pe piața din România.

Ovidiu Dușleag, Caroli Foods:

Sunt optimist și am fost întotdeauna optimist. Părerea mea este că viitorul este al operatorilor care sunt
organizați, care își vor urmări cu foarte mare atenție provocările de business, deși provocările majore în
perioada imediat următoare vor fi legate de materia primă, sunt convins că cei care știu să gestioneze
lucrurile bine vor fi la fel de profitabili că și până acum.

Mircea Chiru, Utilia Food Systems
Noi, ca furnizori de utilaje și tehnologie, am avut o perioadă foarte bună. Suntem optimiști.
Multinaționalele apar, e un lucru îmbucurător pentru noi, fiindcă vin și cu nevoia de tehnologie. Ne
bucurăm că sunt și antreprenori locali care fac pași destul de rapizi în consumul modern, în produse ready
meal și convenience. De aceea avem și proiecte dezvoltate împreună. Suntem pe drumul cel bun.

Emilio Becker, consultant
S-a vorbit foarte mult despre export. Într-adevăr în acest domeniu este încă o cale lungă de parcurs,
fiindcă exportul de mezeluri nu este deloc simplu. Dar nici nu este imposibil.

Prof. Petru Alexe, Univ. Dunărea de Jos:
Chinezii au un proverb: când un orb și un șchiop se unesc, amândoi înaintează. Eu voi apela la un alt
îndemn: Mai mult că ieri, mai puțin că mâine.